dinsdag 24 maart 2009

Joden en hun tenen

De joden voelen zich geviseerd door de VRT. Dit keer omwille van één zin die vermeld werd in het evangelie tijdens een van de tv-missen. Misschien moeten de joodse organisaties sommige dingen weer wat in hun context leren zien.

Het begon allemaal met de rel rond één bepaalde episode van het programma Plat Préféré waarin Jeroen Meus het favoriete gerecht van grote figuren uit het verleden bereidt. Toen bekend raakte dat de kok in die bewuste aflevering forel met botersaus zou maken, het favoriete gerecht van Hitler, was voor de joodse gemeenschap de maat vol. Hun reactie startte een heuse kettingreactie op, die er uiteindelijk voor zorgde dat de bewuste aflevering nooit werd uitgezonden.

Het is begrijpelijk dat bij de joden oude wonden opengereten worden wanneer men Hitler plaatst tussen een reeks mensen als Roald Dahl, Salvador Dali, Jacques Brel enzovoort. De VRT had inderdaad beter moeten nadenken over welk signaal ze zouden geven.

Dat ene feit is er echter de oorzaak van geweest dat de joodse gemeenschap op vinkenslag ligt, waardoor de incidenten zich de laatste weken opstapelden. Een grap van komiek Philip Geubbels, een reclame voor het reisprogramma van Tomas De Soete en een item in het populaire programma Man bijt hond zorgden ook voor heel wat wrevel.

Alle voorgaande voorvallen leidden ertoe dat de VRT een deontologische commissie oprichtte die zich moet beraden over heikele thema’s die in de VRT-programma’s aan bod komen. Een slimme zet, want alle partijen konden zich verzoenen met deze oplossing en voor even leek de vrede teruggekeerd.

Tot de tv-mis van één maart laatstleden op het scherm kwam, want die zette opnieuw kwaad bloed bij de joodse gemeenschap. Aanleiding voor de ergernis is dit keer een zin uit het evangelie waarin staat dat de joden ‘huichelaars’ zijn. De joodse waakhonden ontwaakten meteen uit hun schoonheidsslaapje en lieten van zich horen.

Zelf zeggen de joden dat ze niet verwachten dat er censuur komt op het evangelie, gewoon dat controversiële passages worden gemeden of historisch gekaderd. Sta mij toe te zeggen dat dat voor mij nagenoeg op hetzelfde neer komt.

De VRT schuift de verantwoordelijkheid door naar de Kerk door te zeggen dat zij de misvieringen enkel capteert. Duiding geven bij het evangelie, zo zeggen ze bij de openbare omroep, is de taak van de Kerk.

Het lijkt mij sterk dat de Kerk haar evangelie zal gaan censureren of controversiële passages zal gaan mijden. Het zou nogal gek zijn mocht je tijdens het evangelie, in plaats van de stem van de priester, plots een fluittoon horen. Het evangelie vloeit überhaupt voort uit de Tenach en Jezus was zelf een jood.

Misschien doen de joodse organisaties er beter aan in de toekomst de dingen terug in hun context te plaatsen. Wanneer wij problemen hebben met wat in hun Tenach staat, dan schreeuwen we toch ook niet meteen moord en brand?

2 opmerkingen:

  1. Ik besef nu dat ik in een tweede versie van deze commentaartekst sommige zaken beter wat anders zou aanpakken.

    Ten eerste zou ik al minder op het wij-gevoel spelen. Het is namelijk geenszins mijn bedoeling om te polariseren noch om de joden te stigmatiseren met mijn uitspraken.

    Ook mijn ironie en cynisme zou ik achterwege proberen laten. Mocht ik daar al iemand mee voor het hoofd gestoten hebben, wil ik hier nog eens benadrukken dat dat zeker niet mijn bedoeling was.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eerst en vooral moet ik zeggen dat het onderwerp zich perfect leent tot het schrijven van een redactioneel commentaar. Een goede keuze dus!

    De schrijfstijl van Jens is een stijl die me wel bevalt. Hij heeft immers aandacht voor zowel objectiviteit als subjectiviteit. Toch moet hij opletten met bepaalde uitspraken die aanvallend opgevat kunnen worden.

    Verder heb ik enkele foutjes gevonden in de tekst zoals: 'Daar had de VRT inderdaad beter moeten nadenken over welk signaal ze zouden geven.' Hier is duidelijk een woordje te kort ;-)

    Zijn aanpak vind ik niet slecht: een korte inleiding, even de voorgeschiedenis schetsen om ten slotte aan te halen waar de discussie deze keer over gaat. Toch lijkt het einde me toch iets te 'makkelijk'. Hij schets de situatie, laat beide partijen aan het woord en geeft vervolgens zijn mening. Maar duidelijk argumenteren waarom de joden of de tegenstander wel of niet hun gelijk verdienen te krijgen, mis ik toch een beetje.

    Niet tegenstaande deze opmerking(en): een vlot geschreven stukje tekst!

    BeantwoordenVerwijderen