dinsdag 21 december 2010

Kerstmood

Het is koud buiten, de sneeuw vleit zich als een witte bontjas om de wereld heen. De strooidiensten werken op volle toeren, tonnen zout werden deze winter al verdeeld. Iedereen blijft het liefst zoveel mogelijk binnen, gezellig met een dekentje en een kop warme chocolademelk. Tot het moment daar is, de kerstmarkt. Hiervoor zouden de mensen al graag eens hun warme nest verlaten.

Wat zou een kerstmarkt nu zijn zonder jenever, glühwein, Irish coffee, soep en warme chocolademelk. Het is een must om die avond alles wat de mensen je aanbieden eens te proberen, inclusief de verschillende soorten jenever. Daarenboven moet iedere zichzelf respecterende kerstmarkt ook zorgen voor kilo’s braadworsten. Als je geen zin hebt in een braadworst, is er altijd nog de dronken Kerstman die snoepjes uitdeelt. Meestal ziet hij hierbij de kinderen over het hoofd en gaat hij resoluut op zijn doel af, een vrouw van middelbare leeftijd met uitstekende boezem, ook al is het buiten min tien graden. Daar is natuurlijk een oplossing voor gezocht en gevonden: de vuurtjes. Daar sta je dan met je handen bijna in het vuur, lekker de voorkant opwarmen, maar ondertussen is je achterste aan het afvriezen. De vuurtjes zijn niet alleen goed om op te warmen, maar ze zijn ook een uitstekend tijdverdrijf voor de kinderen. Ze smijten dan van alles en nog wat in het vuur om te kijken wat het geeft. Het resultaat is stinkende rook en vuurvonkjes die gretig in het rond springen. Hoe verder de avond vordert, hoe verder de drank - uiteraard - in hoeveelheid slinkt. Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan. Dit spreekwoord is hier uitstekend van toepassing, want hoe je het ook draait of keert aan het einde van de avond sta je zeker en vast met iemand te babbelen die je totaal niet kent. Op de koop toe draagt hij dan ook nog een kerstmuts met lichtjes. Of er dan ook iets zinnigs uit die persoon zijn mond komt? Waarschijnlijk niet.

Lang leve de kerstmarkt!

4 opmerkingen:

  1. Bij de zin "Dit spreekwoord is hier uitstekend van toepassing, want hoe je het ook draait of keert aan het einde van de avond sta je zeker en vast met iemand te babbelen die je totaal niet kent." ontbreekt er volgens mij een komma (tussen de woorden 'keert' en 'aan').

    Leuk geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt een vlotte schrijfstijl. Het is een leuk en actueel onderwerp om een column over te schrijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je schept een mooi beeld in de eerste zin door de dikke bontjas. Daarna val je direct met de deur in huis door over de strooidiensten te beginnen. Ik zou dit nog wat uitstellen en meer over de sneeuw zelf te schrijven. Op die manier blijf je het sfeerelement behouden. Het stuk: ook al is het buiten min tien zou ik veranderen naar tien graden onder nul. Je gebruikt aangename humor zoals 'ondertussen is je achterste aan het afvriezen.'

    BeantwoordenVerwijderen