dinsdag 21 december 2010

Sneeuwzwangere lucht

Heb je de laatste tijd al eens buiten gekeken? Dat landschap, die grijze lucht, die dwarrelende witte sneeuwvlokjes. Mooi toch? Wat? Verkeerschaos? Ja, inderdaad. Alle mooie dingen hebben hun zwarte tegenpool.


Luchthavens liggen lam. Vrachtwagenchauffeurs zitten vast in hun cabine, wachtend tot de grenzen weer open gaan en tot het rijverbod weer opgegeven wordt. De officiële reden die wordt opgegeven voor het rijverbod is de verkeersveiligheid garanderen. Daar zijn de cabinemannen het niet mee eens. Ik herinner me nog die man die zijn visie mooi samenvatte: “Wij moeten aan de kant staan omdat de anderen op reis zouden kunnen gaan”. Die stakkers zijn dagen en dagen van huis zonder warmte en liefde van hun gezin en dat niet gezellig voor een reisje. Ze zien met lede ogen aan hoe families op weg gaan voor ski- en andere winterpret, terwijl zij moeten blijven waar ze zijn. Het moet frustrerend zijn.

De lucht blijft hoogzwanger.
Het lijkt een meerling te zijn.
Nochtans, Wim De Vilder en zijn collega’s raden iedereen aan zo veel mogelijk thuis te blijven als je niet echt weg moet met de wagen. Waar komt die verkeerschaos dan vandaan? Zijn we dan allemaal zo’n egoïsten dat wij files willen veroorzaken? Willen wij die mannen in hun vrachtwagens laten wachten? Ik dacht van niet. Wat doet het er nu toe of er alleen gezinswagens in de file staan of er ook vrachtwagens tussen staan aan te schuiven? Laat die mannen naar huis gaan. Het zal langer duren dan ze gewoon zijn, maar ze zullen toch sneller op hun bestemming geraken dan wanneer ze op de parkings moeten blijven wachten tot de sneeuw gesmolten is.
Sneeuw die blijft vallen. De lucht blijft hoogzwanger. Het lijkt een meerling te zijn, maar hoeveel bevallingen er precies moeten komen, is niet duidelijk.

Kinderen liggen er niet wakker van. Ook mensen die niet op de klok hoeven te kijken, genieten van de sneeuw. Zij zien er het mooie van, de voordelen. Sneeuw is koud, maar zorgt voor gezonde lucht. Mensen met ademhalingsproblemen genieten van deze tijd van het jaar. Kinderen genieten van het maken van sneeuwmannen, sneeuwballengevechten, sleeën en met sneeuwzwemmen maken ze mooie engeltjes op de grond.

De zwartkijkers moeten eens naar buiten kijken. Daar zie je nergens zwart. Zelfs de lucht is dat niet. Ze kleurt niet hemelsblauw, maar heeft een heel eigen sneeuwzwangere kleur. Wit is de tijd van het jaar. Wit. Kijk wit, kijk niet zo zwart.

Vrachtwagenchauffeurs, maak van de nood een deugd. Stap uit je cabine, maak je buurman wakker en hou een sneeuwballengevecht. Daar kikker je zeker en vast van op.

A.K.

1 opmerking:

  1. Anne

    Leuke column, maar ik vond vooral dit stukje prachtig:

    De lucht blijft hoogzwanger. Het lijkt een meerling te zijn, maar hoeveel bevallingen er precies moeten komen, is niet duidelijk.

    Heel mooie beeldspraak!

    BeantwoordenVerwijderen